Rentek Manevrası
5 (1)

Rentek Manevrası nedir, hangi durumlarda uygulanır ve rentek manevrası nasıl uygulanır? Kimler tarafından uygulanabilir sorularının tamamına aşağıda verilen bilgilerden ulaşabilirsiniz.

ARAÇ İÇİNDEKİ YARALIYI TAŞIMA (RENTEK MANEVRASI) TEKNİĞİ

Rentek Manevrası Nedir?

Trafik kazası geçirmiş yaralı bir kişiyi eğer aracın yanma/patlaması gibi bir tehlike söz konusu ise yaralının omuriliğine zarar vermeden araçtan çıkarmada kullanılır. Bu uygulama yalnızca hasta/yaralının solunum durması veya yangın tehlikesi gibi olağanüstü durumlarda uygulanmalıdır.

Eğer bir trafik kazasıyla karşılaştıysanız, hasta/yaralının solunumu varsa, durumu ağır değilse ve aracın yanma ya da patlama tehlikesi yoksa kişiyi araçtan çıkarmayın. Gereksiz ve yanlış yapılan uygulamalar yüzünden hayatını kaybeden veya felç kalan kazazede sayısı oldukça fazladır. Bu sebepten yanlış ve gereksiz uygulama yapmayın.

Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?

Olay yerine kendi aracınızla geldiyseniz, kendi aracınızı kaza yapan aracın arkasına mesafe koyarak park edin. Üçgen reflektörleri yerleştirin ve kendi aracınızın dörtlü ikaz lambalarını yakarak dış güvenlik önlemlerini alın.

Kaza yapan aracın etrafında bir tur atın. Araçta herhangi bir sızıntı, yanma ya da patlama riski olup olmadığını kontrol edin. Eğer bir tehlike varsa acilen Rentek Manevrasını kullanarak, hasta/yaralının omurgasını düz tutarak kişiyi araçtan çıkarın.

Rentek Manevrası Adımları

  1. Hasta/yaralının omuzlarına hafifçe dokunarak ve “iyi misiniz?” diye sorarak bilincini kontrol edin. Bilinç yok ise çevreden birini işaret ederek 112’yi (acil çağrı servisi) aratın.
  2. Hasta/yaralının göğüs hareketlerini izleyerek solunum hareketlerini gözlemleyin. Eğer solunum yok ise araçtan çıkarmanız gerekir. Çünkü solunumu olmayan kişilerde çok hızlı bir şekilde Temel Yaşam Desteği‘ne başlanmalıdır. Aksi takdirde kişi hayatını kaybedecektir.
  3. Araçtan çıkarmadan önce, engel olmaması adına hasta/yaralının ayaklarının pedala sıkışmadığından emin olun; bir elinizle hastayı destekledikten sonra emniyet kemerini açın.
  4. Hastanın boynunu geriye doğru yaslayarak hafif hareketle tespit edin (sabitleyin). Bu aşama kazazedenin omurga stabilitesini korumak adına önemli bir adımdır.
  5. Size yakın olan kolunu hastanın diğer koltuk altına sıkıştırın, elinizi kolunun altından geçirerek çenesini kavrayın ve yanağınızı yanağına dayayarak destek yaparak yaralının başını sabitleyin.
  6. Alındaki elinizle kazazedenin koltuk altındaki elini kavrayarak hastaya 45 derecelik açı verip, baş-boyun-gövde hizasını bozmadan araçtan dışarı doğru çekin.
  7. Hasta/yaralıyı yavaşça yere veya sedyeye sırt üstü gelecek şekilde yerleştirin.
  8. Hastanın solunumu olmadığı için çok hızlı bir şekilde Temel Yaşam Desteği‘ne başlayın.

Rentek Manevrası Nedir Kısaca: Aracın içerisinde kalan yaralının omırgasına zarar vermeden çıkarma işlemine rentek manevrası denir.

Taşıma Teknikleri Konusu Hakkında Diğer Bilgileri de İnceleyebilirsiniz:

 
Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 1 Average: 5]

" class="pin-it-button" count-layout="horizontal">Pin It
+