İlk Yardım Haftası
5 (1)

İlk yardım Haftası Ne zaman Kutlanır?

Ülkemizde her Mayıs ayının ilk haftası “Trafik ve İlkyardım Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Bu haftanın kutlanmasındaki temel amaç; trafik kazalarında yaşanan sıkıntılar olarak gösterilebilir. Zira, trafik kazası sonrası yaralanmalarda yapılacak olan ilk yardımın hayati derecede önemi vardır. Kaza mahallinde, kazazedeye yapılacak olan ilk yardım kazazedenin hayatta kalmasını sağlamaktadır. Trafikte araç kullanan sürücülerin temel ilk yardım bilgisine sahip olmaları elzemdir. Trafikte ilk yardım hayat kurtarır sloganı ile her sürücünün ilk yardım eğitimi alarak, ilk müdahale yapar hale gelmeleri sağlanmalıdır.

Dar anlamda ilk yardımın tanımını: “İlkyardım, herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır” şeklinde özetleyebiliriz.

İlk yardımın öncelikli amaçları şu şekildedir;

  • Hayati tehlikenin ortadan kaldırılması,
  • Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesinin sağlanması,
  • Hasta/yaralının durumunun kötüleşmesinin önlenmesi,
  • İyileşmenin kolaylaştırılmasıdır.
  • İlk yardım temel uygulamaları: Koruma , Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.

Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.

Bildirme: Olay / kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon veya diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Türkiye’de ilkyardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir.

Kurtarma (Müdahale): Olay yerinde hasta / yaralılara hızlı ancak sakin bir şekilde müdahale etmektir.

Yaralıyı ya da hastayı bir hastaneye ulaştırıncaya kadar geçen zaman çok önemlidir. Bu gibi durumlarda çevredeki kişilerin nasıl davranacağını bilmesi ve ilk önlemleri alması yaralının ya da hastanın yaşamını kurtarabilir. Bu nedenle kişilerin ilkyardım eğitimi alması, hangi durumda nasıl bir yöntem uygulayacağını bilmesi önemlidir.

Kazalar çoğu zaman dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal gibi sebeplerle meydana gelir ancak alınacak tedbirlerle kazalar önlenebilir. Kazalar meydana geldiği yerlere göre ev kazaları, iş kazaları, trafik kazaları şeklinde gruplandırılmaktadır. Bunlar arasında can kaybı, sakatlanma ve ekonomik zararları nedeniyle trafik kazaları ilk sırada yer almaktadır.

Alkollü araba kullanmak, hız sınırlamalarına uymamak ve hatalı sollama trafikte en sık görülen kural ihlalleridir. Trafik kazalarının önlenebilmesi için sürücülerin yeterli eğitim almaları, toplumun trafik kurallarına karşı duyarlılığının arttırılması, kurallara uyma hassasiyeti ve bilinçli davranışlar geliştirilmesi trafik kazalarını önlemede etkili olacaktır.

Önümüzdeki İlk yardım haftası 2023 yılı Mayıs ayının ilk haftası kutlanacak.

İnstagram Hesabımız: https://www.instagram.com/yeniumitilkyardim/

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 1 Average: 5]

" class="pin-it-button" count-layout="horizontal">Pin It
+