Güneş (sıcak) çarpmasında ilk yardım nasıl olmalıdır?

Güneş çarpması, vücudun ısıyı tahliye edemediği acil bir durumdur ve yapılacak ilk yardımın hızı, hayati organların korunması açısından belirleyicidir. Temel amaç, yükselen vücut ısısını güvenli bir şekilde düşürmek ve kaybedilen sıvı ile mineralleri yerine koymaktır.

Müdahale sürecinde hasta derhal doğrudan güneş ışığından uzaklaştırılarak serin, gölgelik ve hava akımı olan bir yere taşınmalıdır. Vücut ısısını hapseden dar ve kalın giysiler gevşetilmeli veya çıkarılmalıdır. Hastanın kan akışını düzenlemek ve şoku önlemek için sırt üstü yatırılıp bacaklarının yükseltilmesi (Şok Pozisyonu) önerilir. Eğer hastanın bilinci yerindeyse ve yutkunabiliyorsa, mineral kaybını dengelemek adına hazırlanan özel karışımların veya sodanın içirilmesi iyileşme sürecini hızlandırır. Ancak bilinci kapalı olanlara boğulma riski nedeniyle asla ağızdan sıvı verilmemelidir.

Güneş çarpmasına maruz kalan hastalara aşağıdaki ilk yardım uygulamaları uygulanır.

  • Hasta serin ve havadar bir yere alınır,
  • Giysiler çıkarılır,
  • Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir,
  • Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı yada soda içirilir.

Güneş Çarpmasında İlk Yardım Uygulama Adımları

Müdahale AdımıYapılacak İşlemTemel Hedef
Ortam DeğişikliğiSerin ve havadar bir alana taşıma.Vücut ısısının daha fazla artmasını engellemek.
Giyim DüzenlemeSıkı giysilerin çıkarılması veya gevşetilmesi.Cildin hava almasını ve terlemeyi kolaylaştırmak.
Pozisyon VermeSırt üstü yatırıp bacakları 30 cm yükseltme.Beyne giden kan akışını ve tansiyonu desteklemek.
Sıvı DesteğiTuzlu-karbonatlı su veya soda içirme.Terleme ile kaybedilen su ve mineralleri geri kazanmak.
SoğutmaIslak havlu ile kompres yapma.Vücut ısısını dışarıdan müdahale ile düşürmek.
Hayati TakipBilinç ve solunum kontrolü.Durumun kötüleşmesi halinde 112 desteği almak.

İlk yardım sertifikası alma sürecini adım adım öğrenmek için sayfayı inceleyin.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Güneş çarpması sadece su kaybı değil, aynı zamanda ter yoluyla yoğun bir mineral (elektrolit) kaybıdır. Suya eklenen tuz ve karbonat, vücudun bozulan kimyasal dengesini hızla düzeltmeye yardımcı olur ve kas kramplarını önler.

Alkol, vücudun daha fazla su kaybetmesine (dehidrasyon) neden olur ve damarları genişleterek tansiyon dengesini bozar. Ayrıca bilinci bulandırarak müdahale sürecini zorlaştırır.

Hayır, çok ani ve aşırı soğuk uygulamalar şoka yol açabilir. Bunun yerine oda sıcaklığında veya hafif serin suyla ıslatılmış bezlerle eklem yerlerinden (koltuk altı, kasık, boyun) başlayarak kademeli soğutma yapmak daha güvenlidir.

Bulantı veya kusma belirtisi olan kişilerde yutkunma refleksi zayıflamış olabilir. Bu durumda içirilen su akciğerlere kaçarak boğulmaya veya aspirasyon pnömonisine (akciğer iltihabı) yol açabilir.

İlginizi Çekebilecek Yazılar