Baş Çene Pozisyonu Nedir ve Nasıl Verilir?
5 (3)

3-TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Hava yolunu açmak için Baş Çene pozisyonu nedir ve nasıl verilir? Baş çene pozisyonu yetişkinlerde ve bebeklerde farklı uygulanır.

Yetişkinlerde Baş Çene Pozisyonu Nedir?

Yetişkinlerde Baş Çene Pozisyonu
Yetişkinlerde Baş Çene Pozisyonu

Bilinci kapalı bütün hasta/yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kayabilir yada herhangi bir yabancı madde solunum yolunu tıkayabilir. Ağız içi kontrol edilerek temizlendikten sonra hastaya bir elimiz ateş ölçer gibi alın bölgesinde, diğer elimizin üç parmağı ile çene bölgesinden destek alarak yere 90 derecelik/dik açıyla gelecek biçimde baş-çene pozisyonu verilir.

Bunun için ;

Bir el alına yerleştirilir,

Diğer elin iki parmağı çeneye yerleştirilir,

Baş geriye doğru itilir.

Böylece dil yerinden oynatılarak hava yolu açıklığı sağlanmış olur.

Bebeklerde Baş Çene Pozisyonu Nedir?

Bebeklerde baş çene pozisyonu
Bebeklerde baş çene pozisyonu

Bir elimizle bebeğin alın bölgesini destekleyerek, diğer elimizin ise iki parmağıyla da çenesinden destekleyerek dikkati bir şekilde, yere 45 derecelik açı ile gelecek biçimde baş yukarı doğru kaldırılarak hava yolu açıklığı sağlanarak nefes almasını kolaylaştırırız.

Önemli Not: Mutlaka baş çene pozisyonu verilmeden önce ağız içi gözle kontrol edilmelidir. Eğer katı bir cisim ya da kusmuk/kan gibi sıvı bir cisim varsa temizlenmelidir. Aksi takdirde ağızda bir cisim varken baş çene pozisyonu verilmesi o cismin soluk yoluna kaçmasına ve tıkanmasına yol açar.

Baş çene pozisyonu neden verilir? Havayolu açıklığının sağlanmasıdır.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 3 Average: 5]

" class="pin-it-button" count-layout="horizontal">Pin It
+