Delici göğüs yaralanmalarında ilk yardım nasıl olmalıdır?
Hasta/yaralının bilinç kontrolü yapılır,
Hasta/yaralının yaşam bulguları değerlendirilir (ABC),
Yara üzerine plastik poşet naylon vb. sarılmış bir bezle kapatılır,
Nefes alma sırasında yaraya hava girmesini engellemek, nefes verme sırasında havanın dışarı çıkmasını sağlamak için yara üzerine konan bezin bir ucu açık bırakılır,
Hasta/yaralı bilinci açık ise yarı oturur pozisyonda oturtulur,
Ağızdan hiçbir şey verilmez,
Yaşam bulguları sık sık kontrol edilir,
Açık pnömotoraksta şok ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle şok önlemleri alınmalıdır,
Tıbbi yardım istenir (112).
Delici Göğüs Yaralanmaları ile ilgili örnek bir sınav sorusu;
Aşağıdakilerden hangisi delici göğüs yaralanmalarında kazazedeye yapılan doğru bir ilk yardım uygulamasıdır? A) Ayaklarının yüksekte tutulup yüzüstü yatırılması B) Bilinci açık ise yarı oturur duruma getirilmesi C) Ağızdan ılık içecekler verilmesi D) Batan cismin çıkarılması
Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz ise bir süre sonra kalp durması meydana gelir. Kalp durmasına 5 dakika içinde müdahale edilmezse dokuların oksijenlenmesi bozulacağı için beyin hasarı oluşur. Vücudu Oluşturan Sistemler Post Views: 1.565
Damar bütünlüğüyle birlikte doku bütünlüğü de bozulmuş, dışarıdan aktif olarak bir kanama gözlemleyebildiğimiz kanamalar dış kanamalardır. Hasta/yaralının durumu değerlendirilir (ABC), Tıbbi yardım istenir (112), Yara yada kanama değerlendirilir, Kanayan yer üzerine elle ya da temiz bir bezle bastırılır, Kanama durmazsa ikinci bir bez koyarak basıncı arttırılır (ilk bez kaldırılmaz üzerine ikinci bez konur), Gerekirse bandaj…
4-KANAMALARDA İLKYARDIM Öncelikle, turnike uygulaması her kanamada uygulanmaz. 1. Çok sayıda yaralının bulunduğu bir ortamda tek ilkyardımcı varsa (kanamayı durdurmak ve daha sonra da diğer yaralılarla ilgilenebilmek için), 2. Yaralı güç koşullarda bir yere taşınacaksa, (engebeli uzun bir yola gidilecekse) 3. Uzuv kopması varsa baskı noktasından yapılan bası etkisiz ise turnike Uygulanabilir,bunların dışında kesinlikle uygulanmaz….
Koma pozisyonu, solunumu olan, bilinci olmayan hasta/yaralılara verilir. Koma pozisyonu verilmesinin amacı, kişinin bilinci olmadığı için eğer kusarsa, kustuğu soluk yoluna gidip hava yolunu tıkamaması için verilir. Hastayı koma (kurtarma) pozisyonu verdiğimizde kusarsa yan tarafa doğru akacağı için herhangi bir tıkanma gerçekleşmez. ÖNEMLİ! Kafatası, omurga yaralanması olan kişilere koma pozisyonu verilmez. Felç kalma riski vardır,…
141. Zehirlenmelerde görülen bilinç kaybı, havale, rahatsızlık hissi, hareketlerde uyumsuzluk gibi belirtiler hangi sistem bozukluğunu gösterir? a) Sindirim sistemi bozukluklukları. b) Sinir sistemi bozuklukları. c) Solunum sistemi bozuklukları. d) Dolaşım sistemi bozuklukları. 142. Aşağıdakilerden hangisi kalp krizi ile ilgili olarak yanlış bir ifadedir? a) Hasta ciddi bir ölüm korkusu ve yoğun sıkıntı hisseder, terleme, mide bulantısı, kusma gibi bulgular görülür. b) Ağrı; göğüs…
111. Aşağıdakilerden hangisi şok çeşitlerinden gösterilemez? a) Kalp kökenli şoklar b) Sara krizine bağlı şoklar c) Kanın damarlarda azalmasına bağlı şoklar d) zehirlere bağlı şoklar 112. Aşağıdakilerden hangisi yürüyemeyen yada bilinci kapalı bir yetişkin hasta için kullanılan en iyi taşıma tekniğidir?a) Kucakta taşımak b) İlkyardımcının omuzundan destek alarak taşıma c) Sırtta taşıma d) Omuzdan taşıma 113. En tehlikeli olan ve hızla müdahale gerektiren kanama şekli…